Bæredygtigt arbejdsliv | Guides og inspiration

Gå ikke på kompromis i dine professionelle fællesskaber

Professionelle fællesskaber kan bidrage til din personlige udvikling og fremdrift. At kunne spejle sig i andre og sparre om arbejde, såvel som livet, kan være en kilde til stor inspiration. Men det kræver, at man kan være sig selv.

Man behøver ikke være en del af et fællesskab for enhver pris. Det har jeg lært på den hårde måde. At være en del af et fællesskab må ikke gå på kompromis med grundværdier, med tryghed eller personlig udvikling; for så er det ikke et autentisk fællesskab.

Hvis du selv har oplevet at være udfordret i at finde det rette fællesskab eller professionelle netværk, er denne side til dig. Her har jeg samlet mine personlige erfaringer, en samtale om netværk og fællesskaber med businessmentor, Anne Damgaard og nogle øvelser, der har hjulpet mig til at finde de rigtige fællesskaber; dem der giver værdi.

We are not a team because we work together. We are a team because we respect, trust, and care for each other.

Har du prøvet at føle dig forkert i et fællesskab?

Det har jeg – både i mine tidligere jobs og i mit nuværende arbejdsliv som selvstændig.

Jeg har fundet ud af, at det er svært for mig at være i fællesskaber og grupper, hvor der ikke er et match med mine værdier. Hvor kulturen, stemningen og dialogen gør mig utryg og usikker på, om det jeg gør er godt nok.

Da jeg blev selvstændig opsøgte jeg forskellige netværksgrupper. Jeg håbede på at finde inspirerende mennesker, jeg kunne spejle mig i på min nystartede rejse som selvstændig. Jeg gik ind i fællesskaberne med åbent sind.

Men jeg fik hurtigt følelsen af, at flere af netværksgrupperne ikke var de rette for mig.

Der var ofte stor fokus på performance, hvilket ikke overlod meget plads til ærlighed omkring de svære processer, man oplever som selvstændig. I stedet for at få inspiration og redskaber til min videre udvikling, oplevede jeg, at jeg sammenlignede mig med de andre, følte at jeg var bagud, ikke havde den samme succes, ikke var lige så skarp og så videre. Jeg kunne ikke være mig selv, og fik i stedet følelsen af, at jeg var forkert.

Efter nogen tid gik det op for mig, at jeg stod med et valg: Jeg kunne vælge at blive i de store netværk, tilpasse mig og stadig føle mig forkert. Eller jeg kunne opsøge autentiske fællesskaber, der kunne rumme hele mennesker; også hele mig.

I dag er jeg meget bevidst om, at jeg har brug for at kunne indgå i netværk og fællesskaber med størst mulig autenticitet og sårbarhed – og vide, at det er der også plads til.

Du fortjener også at kunne være hele dig og et fællesskab, der bakker dig op i din personlige proces.

Jeg kan mærke, at de skridt jeg tager ind i den her sårbare verden, hvor jeg siger tingene som de er… på den måde så tiltrækker jeg jo også fællesskaber, også med folk som jeg ikke kender. Nogle som kan spejle sig i det, som jeg siger. Det er jo faktisk ret magisk, hvad det kan gøre, når man stiller sig frem og siger tingene højt.

Styrk din proces: Find fællesskaber, hvor du kan være dig selv

Mentor Anne Damgaard har inviteret mig til en samtale om fællesskaber, og om hvordan vi kan møde op som os selv. Du kan også høre min sårbare og ærlige fortælling om, hvordan og hvorfor jeg blev selvstændig

Du får også vores anbefalinger til, hvor du som selvstændig kan finde netværk og fællesskaber. Der er helt sikkert et til dig, hvor du kan føle dig hjemme.

En af mine værdier omkring fællesskab er, at det er kun godt, hvis det føles godt. Ellers er det ikke godt. Og så tror jeg ikke, at man skal tænke så meget mere over det…. Fællesskaber skal føles rare. Fællesskaber er jo som udgangspunkt et positivt ladet ord, og derfor skal der være noget positivt, der følger med.

Professionelle fællesskaber | En personlig samtale | Christine Lego Boye

Anne Damgaard

Anne Damgaard er en superskarp business mentor med mange års erfaring. Anne er også stifter af Livs- og vidensmentoruddannelsen, som jeg har haft fornøjelsen af at være studerende på fra 2020-2021, og som jeg varmt kan anbefale.

Lyt til en ærlig samtale om fællesskaber med Anne Damgaard

Samtalen tager ca. 44 minutter, så tag den med i ørerne på en frisk gåtur eller sæt dig godt til rette med en kop kaffe.
Jeg håber, at vores samtale kan inspirere dig – rigtig god fornøjelse.

Find dit professionelle fællesskab

Tips til din egen refleksion omkring fællesskaber
  • Hvad karakteriserer grupper eller fællesskaber, som du har det godt i? Hvordan mærker du det? Fx tanker, følelser, fysisk i kroppen eller din adfærd.

  • Hvad karakteriserer grupper eller fællesskaber, som du ikke har det godt i? Hvordan mærker du det? Fx tanker, følelser, fysisk i kroppen eller din adfærd.

  • Er der eksisterende og drænende fællesskaber og grupper, som du skal overveje din deltagelse i? Det kan være, at du skal være mere tydelig omkring, hvad du har brug for? Eller måske skal du tage en pause eller vælge det helt fra?

  • Er der nye fællesskaber, du skal opsøge? Er der eksisterende og nærende fællesskaber, du skal give mere opmærksomhed?

3 måder at finde fællesskaber og netværk som selvstændig

1. Undersøg eksisterende netværk på Facebook – der findes et hav af små og store grupper på Facebook for selvstændige.

2. Kontakt dit lokale erhvervshus – det kan være, at de har arrangementer og netværk, hvor du kan møde ligesindede.

3. Skab dit eget fællesskab – måske er der en eller flere i dit netværk, som også søger vidensdeling og sparring på kontinuerlig basis.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Har du brug for en professionel sparringspartner til at finde din vej i arbejdslivet, er du meget velkommen til at booke en uforpligtende samtale.

Du vil måske også synes om